Menu

Solaroad

Een innovatief wegdek waarover je niet alleen kunt rijden, maar dat ook duurzame energie produceert.

De uitdaging


Zou het niet mooi zijn als onze wegen als zonnepanelen werken? En we onze voertuigen kunnen aandrijven met de zonnestroom die dit oplevert? Deze vragen vormden in 2009 het begin van een toekomstbeeld: het grootschalig opwekken van duurzame energie met het zonlicht dat dagelijks op 450 km2 wegdek valt. In 2009 stond TNO op de innovatie-estafette met een open uitnodiging: ‘Droom mee en doe mee’. De provincie Noord-Holland, wegenbouwer Ooms Civiel en Dynniq pakten de uitnodiging op en vormen nu samen met TNO het kernconsortium dat SolaRoad ontwikkelt. 

De oplossing 


SolaRoad is het eerste wegdek dat zonlicht opvangt en omzet naar elektriciteit. Het idee is eenvoudig: zonlicht dat op het wegdek valt, wordt opgevangen door zonnecellen en omgezet in elektriciteit – het wegdek als een groot zonnepaneel. Door gebruik te maken van het bestaande wegennet, is het met SolaRoad mogelijk om een groter oppervlak te benutten voor het verzamelen van energie, met nauwelijks tot geen gevolgen voor het landschap.

Het resultaat  


Dynniq geeft met SolaRoad een nieuwe impuls aan de groei van duurzame en hernieuwbare energie. Nederland moet kijken naar andere mogelijkheden voor een volledige duurzame energievoorziening. Door het integreren van zonnecellen in het wegdek, worden wegen ineens een interessant alternatief. Het neemt geen extra ruimte en beslag en het landschap en de natuur blijven intact.